Què és la teràpia Gestáltica?

La teràpia Gestalt és un model de psicologia de tall humanista que també és considerada com una teoria de la forma o com “l’experiència tal com se li dona a l’observador d’una manera directa”. (Kohler, Koffka i Sander, 1969).

Aquest és el seu punt de partida i la seva base per a entendre com la psicologia Gestalt, desenvolupada per Fritz Perls percep i tracta a les persones i la seva interacció amb l’ambient. Segons la Gestalt, els fenòmens ocorren dins d’un camp i no com una cosa aïllada, i d’aquesta manera tracta de comprendre i treballar, les coses, com una totalitat.

L’enfocament gestàltic rep influències de molts corrents. Així de la psicoanàlisi reformula els mecanismes de defensa, del conductisme incorpora la conducta observable com a part del funcionament global, de l’humanisme, és estudi de la totalitat dels éssers humans, de la meditació, el centrar en l’aquí i ara, etc.

Això converteix la teràpia Gestàltica en una filosofia i estil de vida on el cos i la psique es considera com un tot i es treballa de manera integral. Per a això es tenen en compte multitud de factors interns i externs.

Per què fer una teràpia Gestalt?

Perquè la teràpia Gestalt considera i treballa a les persones en el moment present, avalua el seu funcionament actual per a detectar on s’interromp la persona en el present i així realitzar els ajustos necessaris perquè la persona pugui realitzar la seva vida sense dificultats.

Per a això en la teràpia Gestàltica s’avalua com és el contacte del pacient aconsegueixo mateix i amb els altres (contacte i retirada). Cadascun de nosaltres sempre intentem mantenir un equilibri entre les nostres necessitats i espais, i les nostres capacitats d’acostar-nos o separar-nos dels altres. Això és el que la psicologia Gestalt considera “el cicle gestàltic”.

Es considera que la nostra manera de funcionar es dona de manera natural i inconscient, fent-ho de la millor manera que som capaces.

És un procés on es dona tot un conjunt d’emocions, sentiments, sensacions i motivacions que sorgeixen en nosaltres segons la nostra pròpia construcció i les característiques de l’ambient.

Si som capaços de permetre, abordar i regular aquestes sensacions, acompanyant-les amb les conductes adequades, les nostres necessitats es veurien satisfetes i el nostre cicle gestáltico completat.

Per desgràcia, en moltes de les nostres històries personals se’ns ha impedit completar els cicles i hem generat traumes, on ens veiem atrapats en uns mecanismes ja apresos i automatitzats, però que avui dia ja no són funcionals i afavoreixen l’aparició de símptomes psicòlegs que ens impedeixen portar una vida plena.

¿Quin és l’objectiu de la teràpia gestalt?

L’objectiu de la teràpia Gestalt és que les persones s’adonin de com és el seu propi funcionament i comportaments actuals.

Una vegada que la persona se de compte què és el que no li funciona, pot aprendre noves maneres d’executar, més funcionals per a la seva situació actual i que puguin ampliar els seus recursos creatius, desenvolupant capacitats noves per a promoure i facilitar noves experiències.

Per a simplificar el que s’ha dit, aquesta interrupció del procés gestáltico és el que dona lloc a la neurosi o persones neuròtiques. Aquestes persones no perceben quines són les seves necessitats i emocions i al no poder veure’ls amb claredat es reprimeixen o neguen aquests i no completen el cicle.

En definitiva, no són capaces de cobrir les seves necessitats i viuen en un estat d’insatisfacció continu. No mantenen un equilibri del que necessiten de l’ambient, ni tampoc arriben a donar el que l’ambient necessita d’ells.

¿Com treballa el terapeuta Gestalt?

El terapeuta Gestalt està a la disposició del pacient per a acompanyar-li en el seu camí d’autoconeixement i millora, l’objectiu és canviar el seu enfocament actual d’estar i intervenir en el seu ambient per a fomentar la seva assertivitat i adquirir major llibertat.

El terapeuta Gestalt té funcions molt concretes on es tenen en compte diversos factors.

Treballarà el tema que més necessitat presenta en el moment actual per al pacient, enfocant la mirada en l’experiència immediata per a poder detectar i relacionar el que aquesta succeint amb altres moments en la seva vida.

Per a això és una prioritat per al terapeuta establir una relació de jo-la teva amb el pacient de comoditat on el pacient es pugui expressar obertament. El terapeuta també acompanya les sessions amb tècniques que estan dissenyades per a funcionar com un suport per a ell i que afavoreixen el procés.

¿Qué tipo de técnicas se usan en la terapia Gestalt?

Les tècniques gestáltiques serveixen en teràpia per a abordar la consciència i perquè el pacient s’adoni de si mateix, és l’única manera perquè el pacient pugui començar a introduir canvis per a la seva millora. S’utilitzen diferents tipus de tècniques, com la cadira buida, segons l’objectiu de la sessió.

Existeixen tècniques que ajuden a expressar coses que a vegades són reprimides o no s’han acabat de vivenciar, unes altres promouen la integració de la personalitat o ajuden a deixar de realitzar coses que no són necessàries o ens perjudiquen.

En conclusió, la teràpia Gestalt és una teràpia integral que té en compte l’individu com un tot en incorporar la totalitat de la persona i la seva manera d’organitzar-se, ajudant al pacient que se de compte del seu propi funcionament i de com és exactament est, capacitant-ho per a canviar la seva conducta.

La figura central és el pacient, sent el terapeuta el facilitador d’experiències per a desenvolupar aquesta consciència i donant suport per a generar habilitats i mecanismes nous i així garantir un vida plena i satisfeta.

Categories d’articles

santi-perich-psicologo-sabadell

Santi Perich

Psicòleg Col.12669 amb una consulta situada en el centre de Sabadell.

Leave A Comment