Ansietat

En la ansietat desadaptativa es produeix una preocupació excessiva, difícil de controlar i que sol provocar inquietud, fatiga, dificultat de concentració, irritabilitat, tensió muscular, alteracions del somni i altres símptomes fisiològics, psicològics i socials. Fa falta dir, no obstant això, que l’ansietat no és sempre desadaptativa o sinònim de trastorn o patologia, sinó que en principi és una resposta d’activació respecte al mitjà necessària. El que succeeix és que si aquesta resposta no aquesta d’acord amb les circumstàncies o no contribueix a millorar el benestar de la persona, llavors és quan comença a ser problemàtica.

La teràpia en aquests casos se centra en que la persona obtingui aquells recursos (cognitius, socials, de conductes, de manera de percebre les coses) necessaris per a reconèixer el problema que té entre les mans. Que mitjançant l’expressió de les seves emocions pugui trobar noves maneres d’aproximar-se al que li està preocupant, pugui obtenir noves estratègies per a afrontar el seu moment vital.

Podem distingir diferents modalitats dins del concepte genèric d’ansietat:

Atacs de pànic: És l’aparició temporal i aïllada de por o malestar intens, acompanyat normalment de sudoració, palpitacions, tremolors, sensació d’ofec…, que s’inicien bruscament i arriben a la seva màxima expressió als 10 minuts.

Fòbies: És una por acusada i persistent, excessiu i irracional, desencadenat per la presència o anticipació d’un objecte o situació específics com a animals, precipicis, injeccions (…) i que provoca una resposta immediata d’ansietat.

Agorafòbia: Aparició d’ansietat en trobar-se en llocs oberts, o en situacions on escapar pot resultar difícil. Les pors solen estar relacionats amb situacions concretes que s’eviten, com estar només fora de casa, barrejar-se amb gent o fer cua, passar per un pont o viatjar amb autobús, tren o cotxe…

Fòbia social: És por a les situacions socials o actuacions en públic, a actuar de manera humiliant o vergonyosa, o a mostrar símptomes d’ansietat.

Obsessions: Les obsessions són pensaments, impulsos o imatges recurrents i persistents, que la persona sap que són fruit de la seva ment i intenta ignorar o suprimir sense aconseguir-ho. Les compulsions són els comportaments repetitius que la persona es veu obligada a efectuar com a resposta a la seva obsessió.

Trastorn per estrès post-traumàtic: Quan la persona ha estat exposada a un esdeveniment traumàtic (que ha experimentat, presenciat o li han comptat) i la seva resposta ha estat de terror, de desesperança o d’un horror intens, pot arribar a desenvolupar aquest trastorn desadaptativo que es caracteritza per una falta de reactivitat emocional, reducció de la percepció i de coneixement del mitjà, estar atordit….

Dades de contacte:

  • Rambla 109-A, 4º 1º C.P 08202 Sabadell

  • 678010313

  • consultes@santiperich.com

Segueix-me a les xarxes socials:

SANTI PERICH, PSICÒLEG A SABADELL

T’ofereixo disposar d’un espai per a ser escoltat i vist

T’ofereixo disposar d’un espai per a ser escoltat i vist

Tots els aspectes vivencials, les crisis, moltes vegades també els símptomes mateixos, es revelen com a oportunitats de conèixer-nos, de creixement.