”La inconsciència amb els seus lladres arrabassen la teva atenció disposats a despullar-te de la teva bondat. Ronden al teu voltant esperant una oportunitat d’entrar i apoderar-se de tu”. Aquestes paraules de Santideva ens serveixen per a definir el mindfulness  com una atenció aguditzada que percep els impulsos reactius i els hàbits neuròtics des dels seus primers pasos, abans que tinguin l’oportunitat d’apoderar-se d’un. “Si, trobant-me a a punt d’actuar, adverteixo que la meva ment està tacada -segueix Santideva-, haig de romandre immòbil com un tros de fusta” (fusta aquí com a metàfora d’equanimitat, no d’indiferència).

El mindfulness és un posicionament equilibrat i reflexiu que adverteix la mesquinesa o el sarcasme que apunten en la ment sense identificar-se amb ells ni rebutjar-los, i observa amb interès el que succeeix sense sucumbir ni a l’impuls d’actuar conforme a aquestes inclinacions ni al desig culpable d’ignorar-les o sufocar-les. Això implica una acceptació radical del qui i com ets, en la qual tot és digne de ser objecte de tal atenció. Acceptes la teva vida tal com es manifesta, amb les seves berrugues i tot, amb mirada irònica i compassiva. Si mantens en el temps aquesta postura no reactiva, l’atenció conscient es converteix en el fonament de la teva existència moral.

Per al Lama Zangpo, l’atenció plena és “el récord de tot allò què un aspira a cobrar consciència i desprendre’s”, mentre que la consciència és “saber com portar a efecte aquesta lucidesa i aquest despullament”. L’atenció plena abasta, doncs, íntegrament, l’aspiració al floreixement humà. L’atenció plena suposa recordar-se de desprendre’s de la reactivitat compulsiva i exercitar conscientment un mode de vida no reactiu, mentre que ser conscient significa aprendre a perfeccionar les eines psicològiques. contemplatives, filosòfiques i ètiques necessàries per a aconseguir aquestes metes.

Categories d’articles

santi-perich-psicologo-sabadell

Santi Perich

Psicòleg Col.12669 amb una consulta situada en el centre de Sabadell.

Leave A Comment