Dins l’àmbit budista de la compassió hi ha el que s’anomena la pràctica Tonglen. Succintament consisteix a prendre sobre un mateix el patiment i el dolor dels altres i donar-los a ells la nostra felicitat, el nostre benestar i la nostra pau mental; aquest donar i rebre es fa per mitjà de la respiració. El Tonglen pot iniciar-se per a un mateix, entrant així a la pau i estima que ens dediquem a nosaltres mateixos.

La Practica per a un mateix és la següent:

Divideix-te en dos aspectes “A” i “B”. “A” és aquell aspecte de tu que és íntegre, compassiu, afectuós i amorós, com un amic de veritat amb què sempre pots comptar, sempre obert i atent a tu i que mai et jutgi, siguin quins siguin els teus defectes i debilitats.

“B” és aquell aspecte de tu que ha estat ferit, que se sent incomprès i frustrat, ressentit o furiós, que potser, per exemple, va ser maltractat o tractat injustament a la infància, o que ha patit en les seves relacions o ha estat ofès per la societat.

Ara, en inspirar, imagina que “A” obre completament el cor i accepta i abraça afectuosament i compassivament tot el patiment, el dolor, la negativitat i el greuge de “B”. Commogut per això, “B” obre el cor i tot el dolor i el patiment es fonen en aquesta abraçada compassiva.

En espirar, imagina que “A” envia a “B” tot el poder curatiu del seu amor, afecte, confiança, consol, certesa, felicitat i alegria.

Categories d’articles

santi-perich-psicologo-sabadell

Santi Perich

Psicòleg Col.12669 amb una consulta situada en el centre de Sabadell.

Leave A Comment