El cos subtil és un pont entre la ment (el que no té forma) i el cos (que és la forma totalment manifestada). Té una anatomia i fisiologia sofisticades i podem dir que té quatre components principals:

Els Canals (Nadis): tot i que hi ha al voltant de setanta-dos mil canals, tres són els principals, el central (avadhuti) que s’estén des de la part superior del cap fins a la base de la columna vertebral, el dret ( pingala) i l’esquerre (Ida) que comencen a les fosses nasals van cap a la part superior del cap on es troben amb el canal central i discorren paral·lels a aquest fins a arribar a uns quatre dits per sota del melic on es fonen amb aquest canal central.

Els Vents (Prana): Dins dels canals flueixen els vents subtils (el cos exterior que es correspon amb aquests és la respiració). El vent que flueix pel canal dret (prana tòxic solar) és l’energia masculina i activa, el que flueix per l’esquerre (prana de el nèctar lunar) és femení i receptiu, el vent central (vent de la saviesa) “respira” a la meditació molt profunda, quan tots els pensaments cessen i el vent exterior (respiració) i el vent interior (prana) també s’alenteixen i deixen de circular.

Les Gotes (Bindus): també anomenades “perles de la ment” (que es correspondrien al cos exterior amb neurotransmissors, hormones, esperma-ovuls i qualsevol altra cosa que representi concentració d’energia vital). en la pràctica espiritual es visualitzen com perles de llum brillant i les podríem equiparar a la consciència, pensant en elles com gotes de consciència.

Les Rodes (Chakras): Són els centres de distribució de l’energia. Es descriuen 7 Chakras situats al llarg de canal central: a la base de la columna, genitals, plexe solar, cor, gola, front i part superior del cap. (Les parts del cos exterior corresponents serien els centres endocrins: glàndules suprarenals, testicles-ovaris, pàncrees, timo, tiroide, pituïtària i pineal).

Les gotes (bindus) es desplacen pels canals, portats pels vents i es reuneixen en els Chakras per donar lloc a diferents estats de consciència. Una manera de treballar això està en el poder de visualització: La idea és que allà on va la ment en la visualització, els pranas (vents) la segueixen, i on van els pranas, van els bindus, i on van els bindus va la consciència.

Una altra forma de percebre el cos subtil és quan et veus tocat pel so o la música ja que tots dos existeixen en “freqüències” similars i el cos subtil pot ser influït a través de processos similars a les vibracions simpàtiques o a l’arrossegament. D’altra banda, els Mantras que guarden relació amb el so aplanen els canals, el que al seu torn possibilita que els vents flueixin sense desviar-se o trobar obstacles; això dóna com a resultat una ment clara i recta.

Referent a això es pot també fer un breu exercici de purificació del prana, per eliminar vents viciats i energetizar el cos subtil: Fes tres respiracions lentes i profundes, purificadores; a l’inhalar imagina que una energia vital pura inunda el teu cos subtil, a l’exhalar imagina que expulses tots els vents estancats.

Categories d’articles

santi-perich-psicologo-sabadell

Santi Perich

Psicòleg Col.12669 amb una consulta situada en el centre de Sabadell.

Leave A Comment