La ansietat per desamor apareix pel buit que queda quan una parella, amb la qual has compartit tants moments en el teu dia a dia, acaba la relació. A partir d’aquesta ruptura la persona travessarà un període de duel traduït en una temporada plena d’angoixa i ansietat.

Aquesta ansietat per desamor pot desencadenar molts pensaments negatius. Aquesta persona té la possibilitat d’entrar en una crisi major.

L’ansietat per desamor pot aparèixer per diverses raons. No existeixen els mateixos motius per a tots i anirien relacionats amb les variables de personalitat de cadascun. Aquestes diferències poden ser la clau per a entendre la raó de perquè no totes les persones, en acabar una relació sentimental, sofreixen alts nivells d’ansietat.

L’ansietat per desamor és un dels principals motius de consulta als professionals de la salut mental.

Què és la ansietat?

L’ansietat és un mecanisme del nostre organisme quan tracta de donar resposta a una situació que ens genera amenaça. És adaptatiu, necessari i universal. Ara bé, quan aquest “mecanisme” comença a enviar un missatge d’alerta continuada, pot ser que el nostre sistema de defensa comenci a fallar i es produeixi simptomatologia, sent en realitat aquesta la que pot afectar les nostres diferents àrees de vida.

L’ansietat per desamor és similar a la que apareix per qualsevol altre motiu. Els seus símptomes són molt variats i tenen les mateixes característiques. Inclouen malestar físic (maldecaps, augment del ritme cardíac, molèsties estomacals, alteracions del somni, acceleració de la respiració, sudoració, marejos, etc.), malestar emocional (pensaments negatius, obsessions, etc.) i alteracions conductuals a l’hora de relacionar-nos amb altres persones i fins i tot amb tu mateix/a.

L’ansietat per desamor es cura. Això és una cosa que has de tenir molt present.

Fases de la ruptura

És important assenyalar que una ruptura de parella on hi ha ansietat per desamor no és la fi del món, no tot està perdut, pots tirar endavant.

És comprensible el difícil que són aquest tipus de situacions però has de saber que el malestar i el dolor són temporals. Aquesta ansietat per desamor, a poc a poc, anirà disminuint fins a desaparèixer. Et quedaran els records i l’aprenentatge d’haver viscut aquesta experiència.

En una ruptura de parella les persones passen per diverses fases que componen un quadre de duel. Sens dubte l’ansietat per desamor serà present en cadascuna d’aquestes fases:

Fase de shock

En aquesta fase comença el duel. Aquí la persona no acaba de creure el que li ha passat. Podem observar una absència de reacció. La persona actua com si res li hagués passat.

Una vegada presa consciència de la ruptura arriba la següent fase: la negació de la pèrdua.

Apareix més intensa en les persones que han estat “deixades” i menys en les quals “han deixat”. Això és perquè qui “ha deixat” té ja treballada la nova situació.  És a dir, ja ha passat anteriorment la fase de xoc i negació.

 Fase de negació

En aquesta fase la persona és conscient del que ha perdut però no vol acceptar-ho. La ment se centra en buscar maneres de solucionar els problemes per a així poder reprendre la relació. És freqüent pensar que tot ha estat producte d’un error i que podem solucionar-lo.

Aquesta fase té una funció adaptativa. Ens ajuda a interioritzar la pèrdua per a, a poc a poc, anar sent conscients de l’ocorregut i dels canvis que hem viscut.

Fase d’ira

De totes les fases del duel en la ruptura de parella, aquesta fase és la més positiva perquè si algú ens provoca ira intentarem evitar-lo. La ira, ben conduïda, és beneficiosa en aquesta fase, perquè ens mantindrà lluny d’aquesta persona que hem perdut i això és fonamental per a la superació.

El tenir contacte amb la teva ex parella durant les fases del duel no et deixarà avançar perquè t’estancarà en la culpa o tristesa. En un futur si podreu ser amics però no durant l’etapa del duel. La funció de la ira aquí és allunyar a les persones d’allò que li fa mal.

Fase de tristesa

En aquesta fase la persona comença a ser conscient de com li ha canviat la vida.  Les conseqüències d’aquesta pèrdua li generen una gran tristesa, que li fan tenir una visió negativa del món, de si mateixos i del seu futur.

Però la tristesa és una emoció necessària que t’avisa que tens una pèrdua i t’ajudarà a superar el duel a poc a poc.

Fase d’acceptació

Les persones en aquesta fase comencen a assumir el que ha passat, a pensar en si mateixes i a posar el seu objectiu en el futur.

L’acceptació és la fase definitiva i necessària per a superar la teva ruptura i la teva pèrdua.

És important indicar que no existeix un temps establert sobre el que es triga a superar una ruptura. Cada persona té el seu propi ritme. A més les etapes d’una ruptura de parella no necessàriament van en aquest ordre. És normal que surt-te o retrocedeixi durant el procés de duel. Es pot passar de la fase 1 a la 3 i després a la 2 i posteriorment a la 4.

Però independentment de com apareguin aquestes fases, tu pots superar aquesta etapa d’ansietat per desamor tan difícil buscant suport en els teus sers estimats o buscant ajuda psicològica.

Com combato l’ansietat per desamor?

La persona sabrà que ha combatut l’ansietat per desamor quan entengui que hi ha un distanciament no sols físic sinó emocional amb aquesta persona.

L’ansietat per desamor quedarà superada quan vegem que us centreu més en vosaltres/as mateixos/as i en les vostres pròpies necessitats.

Algunes pautes que ajudaran a la recuperació de l’ansietat per desamor serien: una bona higiene del somni, una alimentació saludable, fer exercici, interactuar amb els nostres familiars/amics, desconnexió de les xarxes socials, tenir el teu espai per a gestionar les teves emocions i la teva autocura.

¿Necessites ajuda?

A vegades apareixen serioses dificultats per a abordar l’ansietat per desamor. Si això t’ocorregués la solució seria demanar ajuda psicològica com més aviat millor. A Psicòleg Sabadell Santi Perich puc ajudar-te i acompanyar-te en aquest camí per a superar l’ansietat per desamor. No dubtis a posar-te en contacte amb mi si ho necessites.

Categories d’articles

santi-perich-psicologo-sabadell

Santi Perich

Psicòleg Col.12669 amb una consulta situada en el centre de Sabadell.

Leave A Comment