El Narcisisme és un estat en el qual una persona no s’estima a si mateixa. Aquesta manca d’amor pren l’aparença del seu oposat perquè la persona posa tota la seva obstinació a aconseguir la seva pròpia acceptació. El complex es revela en l’esforç i l’exageració.

Encara que siguin dues coses oposades, sembla que a molta gent li costa distingir entre el narcisisme i un adequat i necessari amor a si mateix. La persona que se sent confosa per estar massa àvida d’elogis retrocedeix davant el plaer de l’assoliment. La sanació del narcisisme, s’aconsegueix donant a l’ego el que necessita: plaer en l’assoliment, acceptació i cert grau de reconeixement. La negació masoquista del desig de l’ego no és, de cap manera, cuidar de l’ànima. La sanació del narcisisme està a escoltar-lo, el narcisisme és un senyal que l’ànima no està rebent suficient amor. En el mite Narcís s’enamora de la seva imatge, però no sap que és a ell a qui estima; Per pròpia experiència descobreix que és digne d’amor.

En la nostra era de personalisme i subjectivitat, es considera un pecat convertir a una persona en objecte, i no obstant això, és l’única manera de veure’ns objectivament a nosaltres mateixos. Podem examinar el material de la nostra vida i de la nostra personalitat com alguna cosa a part del “jo”. Jo soc material. Estic fet de coses i característiques, i en estimar-les, m’estimo. Quan reconeixem la naturalesa objectiva de l’ànima, de manera que puguem estimar-la sense veure’ns atrapats en l’absorció solipsista (pura subjectivitat en nosaltres mateixos), ens és possible estimar-nos com a Un altre. Fins i tot de l’Ego podem tenir aquesta vivència. Coneixem els nostres hàbits, les nostres febleses, els nostres punts forts, els nostres capritxos… . Considerar-los amb interès i amb amor no té per què ser narcisista. En realitat, tenir consciència de les característiques de l’ànima (La distància que sent Narcís de l’objecte del seu amor) pot ajudar a transformar el narcisisme en un autèntic amor per un mateix.

Categories d’articles

santi-perich-psicologo-sabadell

Santi Perich

Psicòleg Col.12669 amb una consulta situada en el centre de Sabadell.

Leave A Comment